Жан Батист Мольєр
/ Jean-Baptiste Molière/Жан Батист Поклен/Jean-Baptiste Poquelin/

(15.01.1622 – 17.02.1673),
французький драматург і актор.

Мольєр народився в родині королівського шпалерника і мебляра Жана Поклена, який зумів помістити сина в Клермонський коледж. Юний Поклен одержав широку освіту, проявивши особливу схильність до античної літератури і філософії. Після закінчення коледжу (1639) юнак вирішив присвятити себе театру. У 1643 році, прийнявши псевдонім Мольєр, він організував «Блискучий театр». Але цей театр успіху не мав, і з 1646 Мольєр і його товариші працювали в провінції. Лише в 1658 році його трупа за бажанням короля повертається в Париж.

Саме в паризький період життя Мольєр створив свої чудові комедії (числом понад тридцять), в яких висміював всілякі пороки: ханжество, лицемірство, підозрілість, тупість, легкодумство, чванство, дворянську пиху і жадібність буржуа. Все це і багато іншого стало предметом його критики: нещадної, іноді доброї, іноді гіркої, але завжди глибокою думкою, людяною по суті і віртуозною. Мольєр був не тільки драматургом, а й геніальним актором. 17 лютого 1673 під час представлення комедії «Удаваний хворий», в якій Мольєр виступав у головній ролі, драматургу стало погано. Судоми він зумів видати за гру, так що вистава не була зірвана. Він помер в ніч з 17 на 18 лютого, не встигнувши висповідатися і відректися від акторської професії. Церковні власті відмовилися поховати його за християнським обрядом. Тільки після втручання короля тіло Мольєра було поховано 21 лютого на кладовищі Св. Йосифа. У 1817 його останки перенесли на цвинтар Пер-Лашез.

15 січня 1622 року. Народився Жан Батист Мольєр, французький драматург і актор.

Мольєру належить заслуга створення жанру класицистичної комедії. В одному тільки театрі «Комедії Франсез» за п'єсами Жана Батиста Поклена було показано понад тридцять тисяч спектаклів. До сих пір його безсмертні комедії: «Міщанин у дворянстві», «Скупий», «Мізантроп», «Школа дружин», «Уявний хворий», «Витівки Скапена» та багато інших - входять в репертуар різних театрів світу, не втративши актуальності і викликаючи шквали оплесків.

Цитати Ж. Б. Мольєра:

«Слова нині дешеві».

«Як легко переконують нас ті, кого ми любимо!»

«Від нерівного шлюбу нічого хорошого не чекай».

«Найвищий доказ любові — покора волі того, кого любиш».

«Хто не знав любові, той все одно, що не жив».

«Хто всякому друг, того я другом не вважаю».

«В словах і клятвах всі чоловіки однакові, а ось вчинки їх показують різницю між ними».

«О, якщо любимо ми, до чого нам цілий світ?»

1622 | 01 | СІЧЕНЬ | 15 січня 1622 року. Народився Жан Батист Мольєр, французький драматург і актор.