Мохандас Кармчанд ГАНДІ
/Махатма//Mohandas Karamchand (Mahatma) GANDHI/
(2.10.1869 - 1948),
індійський лідер, що проповідував «теорію ненасильства» і «пасивного опору» стосовно британської колоніальної влади.

Махатма Ганді народився в Індії в купецькій сім'ї 2 жовтня 1869. Він отримав чудову на той час освіту, навчаючись на юриста в Лондоні. Перші кроки по кар'єрних сходах робив, працюючи на батьківщині і в південноафриканських країнах. Там він здобув славу висококваліфікованого адвоката і поступово зайнявся політичною діяльністю. Ганді був по життю аскетом. Це був один з аргументів, який схилив індійський народ на його бік. Махатмою його прозвали завдяки його великій душі. Саме так перекладається слово «Махатма».

Після другої світової війни в Індії почалися нові конфлікти на релігійному ґрунті. Це спонукало Ганді на те, щоб пройти пішки райони Східної Бенгалії і Біхара із закликами про припинення заворушень. Махатма був убитий 30 січня 1948. Він загинув від рук фанатика-індуїста, коли прямував на молитву. Його ідеї навіть після смерті користувалися величезним успіхом серед співвітчизників.

1948 | 01 | СІЧЕНЬ | 30 січня 1948 року. Помер Мохандас Кармчанд  ГАНДІ.

Його можна сміливо назвати однією з найяскравіших особистостей минулого століття. Очоливши Індійський Національне Рух, який боровся проти британської влади в Індії, Ганді допоміг своїй рідній країні домогтися статусу незалежної держави. При цьому він сповідував філософію добра, миру і ненасильницької боротьби за моральні цінності.

Цитати Махатма Ганді:

«Велич і моральний прогрес нації можна виміряти тим, як ця нація ставиться до тварин».

«Якщо бажаєш, щоб світ змінився, - сам стань цією зміною».

«Якщо ти хочеш зміну в майбутньому - стань цією зміною в сьогоденні».

«Любов ніколи не вимагає, вона завжди дає. Любов завжди страждає, ніколи не виражає протесту, ніколи не мстить за себе».

«Знайди мету, ресурси знайдуться».

«Уміння прощати - властивість сильних. Слабкі не прощають».

1948 | 01 | СІЧЕНЬ | 30 січня 1948 року. Помер Мохандас Кармчанд  ГАНДІ.