Антон Павлович ЧЕХОВ
(1860 - 15.7.1904),
російський письменник, класик світового масштабу

Антон Павлович Чехов народився 29 січня 1860 в Таганрозі. Навчався в Таганрозької гімназії, а у вільний час допомагав батькові в бакалійної крамниці. Антон дуже любив читати і часто читав уголос, розігруючи сцени перед братами і знайомими. У 1876 році родина розорилася і переїхала в Москву. Чехов залишився в Таганрозі і, щоб добути засоби до існування, став давати приватні уроки. Після закінчення гімназії він вступив на медичний факультет Московського університету. Щоб заробити на життя, став писати невеликі гумористичні оповідання, публікуючи їх під псевдонімами: Антоша Чехонте, Людина без селезінки та іншими. Згодом вони увійшли до збірок «Строкаті розповіді» і «Безневинні мови».

У велику літературу письменник прийшов після закінчення університету - працюючи повітовим лікарем, він одночасно продовжував публікувати свої твори. Його збірка «У сутінках», що вийшла в 1887 році, був помічений читачами і критикою. У тому ж році була поставлена його перша п'єса «Іванов». У 1890-х роках Чехов був найбільш читаним письменником у Росії. Основними темами творчості письменника є ідейні пошуки інтелігенції, проблеми обивательського існування. Його кращими творами вважаються розповіді «Палата № 6», «Людина у футлярі», п'єси «Чайка», «Дядя Ваня», «Три сестри», «Вишневий сад». Вони і сьогодні виглядають сучасно і з успіхом йдуть у багатьох театрах світу. У 1892 році Чехов купив маєток Меліхово недалеко від Москви, де продовжував займатися літературною творчістю, а також не залишав своєї лікарської практики, допомагаючи місцевим селянам. У наступні роки він багато їздив по країні, а в 1898 році через погіршення здоров'я перебрався до Ялти, де побудував будинок. Тут бували Л.Н. Толстой, М. Горький, І.А. Бунін, А.І. Купрін, І.І. Левітан. Однак хвороба - туберкульоз - прогресувала, і влітку 1904 Чехов виїхав на курорт до Німеччини. Однак це не допомогло, і 15 липня 1904 Антон Павлович Чехов помер у Баденвайлер (Німеччина). Похований він був у Москві на Новодівичому кладовищі.

29 січня 1860 року. Народився Антон Павлович ЧЕХОВ.

Саме Чехов у своїх оповіданнях вперше в російській літературі яскраво продемонстрував образ провінційного обивателя, позбавленого всякого кругозору, спраги діяльності, благих прагнень, потреби дії. Чехов, як ніхто інший, показав, наскільки небезпечним для особистості і для суспільства є таке соціальне явище, як міщанство («Іонич», «Учитель словесності»). Чехов був одним з перших письменників-класиків, хто цілком викривав вульгарність, небажання жити повним, насиченим життям. У чеховських творах ми бачимо моральний заклик до внутрішньої свободи людини, духовного очищення.

Цитати А.П.Чехова:

«Справа не в песимізмі і не в оптимізмі, а в тому, що у дев'яноста дев'яти зі ста немає розуму».

«Якщо людина не курить і не п'є, мимоволі задумаєшся, чи не сволота вона?»

«Їхати з дружиною в Париж все одно, що їхати в Тулу зі своїм самоваром».

«Бувають люди, які завжди говорять тільки розумні і хороші слова, але відчуваєш, що вони тупі люди».

«Чудовий день сьогодні. Чи то чай піти випити, чи то повіситися».

«Там добре, де нас немає: у минулому нас уже немає, і воно здається прекрасним».

«Самотність у творчості важка штука. Краще погана критика, ніж нічого ...»

«В людині має бути все прекрасним: і обличчя, і одяг, і душа, і думки».

1860 | 01 | СІЧЕНЬ | 29 січня 1860 року. Народився Антон Павлович ЧЕХОВ.