Огюст ПІККАР
/Auguste PICCARD/
(1884 - 24.3.1962),
швейцарський фізик, творець стратостатів і батискафів.

Огюст Пікар народився в місті Базель, Швейцарія в сім'ї професора хімії Базельського університету Жуля Пікара. Його брат-близнюк Жан згодом також став хіміком. Огюст виявляв інтерес до науки з дитинства, навчався у Державному Технологічному Інституті в Цюріху і став професором фізики в університеті в Брюсселі в 1922. У тому ж році народився його син Жак Пікар. Огюст Пікар виконав ряд робіт в області геофізики і геохімії, займався дослідженням урану-235. У 1927 він став членом Міжнародного Інституту Фізики та Хімії в Брюсселі.В 1930 інтерес до аеронавтики і до досліджень верхніх шарів атмосфери спонукали його зайнятися розробкою стратостата - повітряної кулі, обладнаного сферичною герметичній гондолою з алюмінію, що дозволяє здійснювати польоти у верхніх шарах атмосфери при збереженні нормального тиску всередині гондоли.

Проектування та створення гондоли було здійснено за підтримки бельгійської організації Fonds National de la Recherche Scientifique (FNRS), на честь якої вона була названа FNRS-1.27 травня 1931 Огюст Пікар і Пауль Кипфер здійснили перший у світі політ в стратосферу з міста Аугсбург, Німеччина, досягнувши висоти 15785 м. Під час польоту Пікар зібрав важливі дані про верхні шари атмосфери і про космічні промені. 18 серпня 1932 Пікар зробив другий рекордний політ разом з Максом Козінсом. Стратостат стартував з Цюріха і досяг висоти 16 200 м. Всього він брав участь в 27 польотах, досягнувши максимальної висоти 23000 м.

В середині тридцятих років учений усвідомив, що концепція балона з герметичною гондолою може бути використана для дослідження океанських глибин. У 1937 він сконструював невелику сталеву гондолу, здатну витримувати великий тиск. Подальші роботи були перервані війною. У 1945 році розробка все ж була завершена. Новий апарат отримав назву батискаф. Апарат був названий FNRS-2 і здійснив кілька непілотованих занурень в 1948, після чого в 1950 був переданий французькому флоту. У 1954, після деяких доробок, апарат з екіпажем на борту здійснив занурення на 4176 м. Врахувавши досвід розробки FNRS-2, Огюст Пікар і його син Жак побудували вдосконалений батискаф Трієст, названий так на честь міста Трієст в Італії, в якому були зроблені основні роботи зі створення апарату. Жак Пікар здійснив на ньому велику кількість занурень, з 1953 з Італії, а з 1958, після продажу батискафа США, з морських баз Сполучених Штатів. У перших зануреннях також брав участь Огюст Пікар, якому в той час уже виповнилося 69 років. В одному із занурень він досяг глибини 3150 м 23 січня 1960 Жак Пікар і лейтенант ВМС США Дон Уолш здійснили на батискафі Трієст рекордне занурення в Маріанську западину на глибину 10916 м. Огюст Пікар помер в 1962 в Лозанні, Швейцарія. Труну з його тілом був накритий швейцарським прапором, який побував на дні Маріанської западини в створеному ним батискафі.

28 січня 1884 року. Народився Огюст ПІККАР.

В історії світової науки Огюст Пікар залишиться як підкорювач відразу двох стихій - води і повітря. На повітряній кулі власного винаходу Піккар зумів піднятися на висоту в 23 000 метрів; створені ним же батискафи занурювалися у води світового океану на глибини не менш видатні - і навіть побували на дні Маріанської западини.

Це цікаво:

Для досягнень Огюста Пікара характерно збільшення в рази (!) Існуючих результатів: висоти підйому над поверхнею Землі, глибини занурення в океан і т.п.

Малював креслення в університеті відразу двома руками, чим захоплював студентів.

Після другого польоту на стратостаті, його дружина поставила умову: «Більше ніяких польотів в стратосферу!» І Огюст Пікар на багато років зайнявся будівництвом батискафа для глибоководних занурень ...

Ряд досліджень Огюста Пікара фінансував Бельгійський фонд наукових досліджень, яким керував король Леопольд. Частина коштів на спорудження батискафа був зібраний шляхом приватних пожертвувань громадян Італії та Швейцарії.

1884 | 01 | СІЧЕНЬ | 28 січня 1884 року. Народився Огюст ПІККАР.