Луі ДЕ ФЮНЕС
/Louis de FUNES/
(31.7.1914 - 1983),
французький кіноактор-комік.

Луї де Фюнес народився 31 липня 1914 року в місті Курбевуа в сім'ї іспанських аристократів з Севільї. Батько його був професійним юристом. Про матір відомо мало, але Луї де Фюнес стверджував, що свій найвідоміший комічний образ жадібного буржуа він зліпив саме з неї. В юності Луї працював рахівником, кушнірчуком, навіть чистильником взуття. Іноді він виступав на сцені паризьких клубів у ролі коміка. Це йому дійсно було до душі.

Після закінчення Другої світової війни де Фюнес пробує себе в кінематографі. У 1945 році він знімається у фільмі «Барбізонська спокуса» режисера Жана Стелі. Але до вершини слави він іде довго. Фільм «Не спійманий - не злодій» режисера Іва Робера, знятий в 1958 році, де Луї де Фюнес отримує головну роль браконьєра Блеро, приносить йому загальну популярність. У 1960-і роки актор виходить на пік популярності. У рік він знімається в трьох-чотирьох картинах. У 1975 році переживає відразу два інфаркти. Його здоров'я починає різко погіршуватися. Він кидає кіно, починає займатися квітникарством і вирощуванням троянд. Однак незабаром його запрошує Клода Зіді знятися у фільмі «Крильце чи ніжка». Послідувало ще кілька картин, серед яких продовження пригод жандармів. Фільм «Жандарм у спідниці» став останнім в його кінокар'єрі. Помер Луї де Фюнес 27 січня 1983 в Нанті (Франція).

1983 | 01 | СІЧЕНЬ | 27 січня 1983 року. Помер Луі ДЕ ФЮНЕС.

Трилогія про Фантомаса, «Велика прогулянка», «Роззява», багатосерійний фільм про пригоди Жандарма і його підлеглих були переглянуті мільйонами телеглядачів з усього світу. У березні 1973 року він удостоюється звання «Кавалер ордена Почесного легіону».

Цікаві факти:

Одного разу актор повісив на двері своєї паризької квартири табличку: «Торгую веселощами з 9.00 до 18.00». Він лише збирався розсмішити народ, що проходить мимо, але в підсумку близько квартири артиста стовпилися десятки бажаючих отримати обіцяну порцію сміху. Чергу до відомого французу займали з раннього ранку.

У де Фюнеса на тумбочці зазвичай стояли три будильника і лежали три книги. Така кількість годинників йому потрібно було, щоб бути впевненим у тому, що він не проспить. А одні й ті ж книги могли лежати в нього роками, але він ніколи не дочитував їх до кінця, щоб, за його словами, «не бути розумнішими глядачів».

Найкращим відпочинком для Луї де Фюнеса було садівництво. Коли він хотів відволіктися від роботи, то одягався в коричневе пальто і величезний капелюх і йшов обробляти овочі та улюблені троянди. У його честь навіть названий один із сортів троянди оранжевого кольору «Луї де Фюнес».

У де Фюнеса була манія переслідування - він страшно не довіряв людям. Тому з собою завжди носив заряджений пістолет.

Луї де Фюнес мріяв, щоб його діти пішли по його стопах, і йому вдалося втілити мрію в молодшому сина Олів'є. Той знявся в шести картинах разом з батьком (останнім став «Фантомас розбушувався» в 1971 році). Але де Фюнес-молодший не був у захваті від акторського майбутнього і змінив кіно на небо - став пілотом компанії Air France. Капітан де Фюнес вийшов на пенсію в 2010 році.

1983 | 01 | СІЧЕНЬ | 27 січня 1983 року. Помер Луі ДЕ ФЮНЕС.