Джузеппе ВЕРДІ
/Giuseppe VERDI/
(10.10.1813 - 1901),
італійський композитор.

Народився 10 жовтня 1813 в Ронколе (провінція Парма) в сім'ї сільського шинкаря. Перші уроки музики брав у органіста місцевої церкви. Потім займався в музичній школі в Буссето. У Міланський консерваторію прийнятий не був, але залишився в Мілані і приватно займався з професором консерваторії В. Лавіньі. Як композитора Верді найбільше привертала опера. Ним створено 26 творів у цьому жанрі. Популярність і славу принесла автору опера «Навуходоносор» (1841): написана на біблійний сюжет, вона пройнята ідеями, пов'язаними з боротьбою Італії за незалежність. Та ж тема героїко-визвольного руху звучить в операх «Ломбардці в першому хрестовому поході» (1842 р), «Жанна д'Арк» (1845 р), «Аттіла» (1846), «Битва при Леньяно» (1849). Верді став в Італії національним героєм. У пошуках нових сюжетів він звернувся до творчості великих драматургів: за п'єсою В. Гюго написав оперу «Ернані» (1844), за трагедією У. Шекспіра - «Макбет» (1847 р), по драмі «Підступність і кохання» Ф . Шиллера - «Луїзу Міллер» (1849). У 1861 р на замовлення Маріїнського театру в Петербурзі Верді написав оперу «Сила долі». У зв'язку з її постановкою композитор двічі відвідував Росію, зустрічаючи гарячий прийом. Для Паризької опери Верді написав оперу «Дон Карлос» (1867), а спеціально на замовлення єгипетського уряду на відкриття Суецького каналу - оперу «Аїда» (1870). Помер 27 січня 1901 в Мілані.

27 січня 1901 року. Помер Джузеппе ВЕРДІ.

Композитора захоплювали сильні людські емоції і характери, що знайшли повну відповідність в його музиц. Цей дар проявився в операх «Ріголетто» (за драмою Гюго «Король бавиться», 1851) і «Травіата» (за драмою А. Дюма-сина «Дама з камеліями», 1853). Мабуть, вершиною оперної творчості Верді стала опера «Отелло» (1886). А в 1892 він звернувся до жанру комічної опери і написав свій останній шедевр - «Фальстаф», знову на сюжет Шекспіра.

Цікаві факти:

Міланська консерваторія носить ім'я Джузеппе Верді, хоча в 1833 році відмовила йому у зарахуванні. Юному Верді було сказано, що він на 4 роки старший звичайного віку вступників, не є громадянином Ломбардо-Венеціанського королівства і позбавлений музичного таланту.

У Мілані навпроти знаменитого театру «Ла Скала» є трактир, в якому здавна збираються артисти, музиканти, знавці сцени. Там під склом давно зберігається пляшка шампанського, яка призначена тому, хто зуміє послідовно і зрозуміло переказати своїми словами зміст опери Верді "Трубадур". Пляшка ця зберігається більше ста років, вино стає все міцніше, а «щасливчика» все немає і немає.

Одного разу Верді запитали, яке зі своїх творінь він вважає найкращим? - Будинок, який я побудував в Мілані для престарілих музикантів ...

На честь Джузеппе Верді названий кратер на Меркурії.

27 січня 1901 року. Помер Джузеппе ВЕРДІ.