Михайло Євграфович САЛТИКОВ-ЩЕДРІН
(1826 - 10.5.1889),
письменник, сатира якого залишається сучасною, незважаючи ні на які зміни, що відбуваються в країні.

Михайло Євграфович Салтиков (Щедрін – псевдонім) народився 27 грудня 1826, в стародивній дворянській сім’ї. Перша освіта була отримана в домашніх умовах - з ним займалися: сестра, священик, гувернантка. Потім він навчався в Московському дворянському інституті, Царскосельскім ліцеї. Під час навчання в ліцеї почали друкуватися його вірші, проте пізніше розчарувавшись у своїй поезії, залишив це заняття. У 1844 поступив на службу у військову канцелярію. Там став серйозно займатися прозою - писав замітки, повісті («Протиріччя», «Заплутана справа»). За вільнодумство в 1848р. Салтикова-Щедріна відбуває на заслання в Вятку. Там він служив канцелярським чиновником, там же під час збирав інформацію для своїх творів. У 1855 році повернувся із заслання, став служити в міністерстві внутрішніх справ. У 1856-57 роках були опубліковані його «Губернські нариси». У 1858 році став віце-губернатором Рязані, потім Твері. Багато друкувався в журналах.

Для Салтикова-Щедріна 1862 рік був ознаменуваний відходом зі служби. Він зупинився в Петербурзі, почав працювати редактором «Сучасника». У 1864 знову повернувся на службу, ставши керуючим казенної палати Пензи, потім Тули, Рязані. До 1884 трудився над виданнями «Вітчизняних записок» .В останні роки життя створив свої шедеври: «Казки» (1882 - 86); «Дрібниці життя» (1886 - 87); «Пошехонська старина» (1887 - 89). За кілька днів до смерті він написав перші сторінки нового твору «Забуті слова» . Помер М. Салтиков-Щедрін 10 травня 1889 в Петербурзі.

27 січня 1826 року. Народився Михайло Євграфович САЛТИКОВ-ЩЕДРІН.

Салтиков-Щедрін, насамперед, є найбільшим з російських сатириків, який створив власний художній світ, світ химерний, часто протиприродний, комічний і одночасно лякаючий. Салтиков-Щедрін - майстер прихованої, тонкої іронії. У боротьбі з цензурою він використовує «езопову» мову. Новаторство Щедріна полягає в тому, що він ввів в казку політичну сатиру. Письменник перевернув саме уявлення про сатиру, розсунувши межі можливостей осміяння. У нього предметом сатири стали не окремі події і не приватні особи, зайняті в них, а все життя держави зверху до низу, від сутності царського самодержавства до безсловесного народу.

Цитати М.Є.Салтикова-Щедріна:

«У балакучості ховається брехня, а брехня, як відомо, є мати всіх пороків».

«У кого, мій друг, справа є, та хто собою керувати вміє - той ніколи нудьги не знає».

«У кого совісті немає, для того всі закони відкриті, а у кого є совість, для того і закон закритий».

«Строгість російських законів пом'якшується необов'язковістю їх виконання».

«Якщо я засну і прокинуся через сто років і мене запитають, що зараз відбувається в Росії, я відповім: п'ють і крадуть ...»

«Талант сам по собі безбарвний і набуває забарвлення тільки в застосуванні».

27 січня 1826 року. Народився Михайло Євграфович САЛТИКОВ-ЩЕДРІН.