Ніколае ЧАУШЕСКУ
/Nicolae CEAUSESCU/
(1918 - 25.12.1989),
президент Румунії в 1974-1989 р. Розстріляний з дружиною без суда і слідства на якомусь подвір'ї з автомата під час заворушень в Бухаресті.

Під час розправи вів себе дуже достойно і намагався затулити дружину своїм тілом. Кадри цього вбивства облетіли телеекрани всього світу.

Народився 26 січня 1918 в селі Скорнічешті в селянській родині. У 1933 р вступив до лав молодіжного комуністичного руху, в 1936 р став членом компартії. У 1940-1944 рр. перебував в ув'язненні в різних в'язницях, в кінці війни (1944-1945 рр.) став секретарем ЦК Комуністичного союзу молоді Румунії. В кінці 40-х рр. був секретарем обласного комітету Румунської комуністичної партії спочатку в місті Добруджа, а потім в Олтенії. У 1948-1950 рр. Чаушеску займав пост міністра сільського господарства. У 1952 р став членом ЦК партії. У 1954 р був обраний секретарем ЦК, а в 1955 р - членом Політбюро.

У 1961 р з'явився придуманий Чаушеску румунський варіант «національного комунізму», який полягав в основному в політиці опору курсу Я. С. Хрущова на широку економічну взаємодію соціалістичних країн. У 1965 р Чаушеску був обраний генеральним секретарем ЦК і зайняв також посаду голови Державної ради, а в 1974 р, після зміни конституції, став президентом Румунії.

Він оголосив себе довічним президентом і став, по суті, диктатором Румунії. Фактично, в Румунії існував культ особистості Ніколае Чаушеску. Судячи за багатьма свідченнями, Чаушеску і сам щиро вірив у власну популярність серед народу. Він не був прихильником кардинальних змін у взаєминах з СРСР, але виступив проти вторгнення в Чехословаччину (1968) і введення радянських військ в Афганістан (1979). Чаушеску не підтримав звинувачення СРСР на адресу Китаю, зберігав хороші відносини з Ізраїлем, США і країнами Західної Європи. Тим часом народне невдоволення режимом Чаушеску росло. 18 грудня 1989 в Румунії почалася революція. Чаушеску разом з дружиною втекли з Бухареста, але були схоплені і поміщені під арешт. Суд військового трибуналу тривав всього дві години. Пред'явивши Ніколае та Олені Чаушеску звинувачення в геноциді, суд засудив обох до розстрілу. Вирок був здійснений на військовій базі Тяговісте 25 грудня 1989.

26 січня 1918 року. Народився Ніколае ЧАУШЕСКУ.

Перебуваючи при владі Чаушеску жив на широку ногу і ні в чому собі не відмовляв. Для нього і його сім'ї споруджувалися розкішні палаци, де унітази були з каррарського мармуру, а в столових кімнатах переважала посуд з дорогоцінних металів. У той же час справедливості заради треба сказати, що незадовго до повалення Чаушеску Румунія виплатила міжнародним кредиторам всі наявні у країни борги. Подібно іншим диктаторам, Чаушеску піклувався про велич нації. В період його президентства кращі уми Академії наук Румунії билися над виробленням наукової теорії, що доводила, що румуни є прямими спадкоємцями стародавніх римлян, а румунська мова стоїть ближче всіх інших сучасних мов до латині.

Факти:

Чаушеску - один з тих, хто вижив в катастрофі румунського урядового літака, що сталася 4 листопада 1957 в аеропорту Внуково (Москва, СРСР).

З 1968 року Чаушеску стали називати Кондукетором («провідник», «вождь»).

З 1983 року (і до повалення) Чаушеску іменували «геній Карпат».

В іноземній пресі Чаушеску прозвали прізвиськом «комуністичний імператор», а противники його іменували прізвиськом «Балканський Сталін», що звучало компліментом для самого Ніколае.

Період перебування Чаушеску при владі офіційна пропаганда називала «Золота ера» (рум. Epoca de aur).

У роки, коли Чаушеску знаходився на самій вершині своєї необмеженої влади, є думка, що суд міг би знайти в його поведінці достатньо свідчень, які б поставили його адекватність під сумнів.

26 січня 1918 року. Народився Ніколае ЧАУШЕСКУ.