Аль КАПОНЕ
/Al (Alphonse) CAPONE/
(17.1.1899 - 1947),
американський гангстер. Вбивця і рекетир, якого судили всього лиш за несплату податків. Така вже передова американська судова система.

Аль Капоне народився в Неаполі 17 січня 1899. Його сім'я емігрувала в США, як і більшість італійців, у пошуках нового кращого життя для себе і своїх дітей. Юний Альфонсо дуже рано встав перед необхідністю самостійно заробляти собі на життя: як і інші його ровесники, він міг претендувати лише на важку, низькооплачувану роботу, позбавлену усіляких перспектив. До шостого класу Альфонсо вже став повноправним членом банди і нарівні з усіма патрулював вулиці рідного району. Кинувши школу в 16 років, Капоне протягом двох років перепробував безліч найрізноманітніших професій, встигнувши попрацювати і в боулінг-клубі, і в аптеці, і навіть у кондитерській крамниці. Однак, його все більше і більше приваблював нічний спосіб життя. Одночасно Капоне продовжував старанні тренування зі зброєю і став чудовим бійцем на ножах, в результаті чого був незабаром помічений легендарною бандою Джонні «Папи» Торрио, відомої як «Банда П'яти Стволов».

Альфонсо швидко завоював серед «П'яти Стволов» репутацію чудового бійця і продовжував регулярно вправлятися в мистецтві володіння ножем, в якому йому і так вже давно не було рівних. Він був жорстокий і не раз влаштовував цілі бійні, розправляючись з ворогами і конкурентами. Після прийняття сухого закону разом з родиною перебрався в Чикаго. І досить швидко він став одноосібним власником Чикаго в кінці 1920-х років, коли розправився зі своїми конкурентами. Проте уникнути відповідальності перед законом йому все ж не вдалося: 16 червня 1931 Аль Капоне, його брат Ральф і 68 інших гангстерів сіли на лаву підсудних. П'ять років ув'язнення Аль Капоне провів у в'язницях, звідки був випущений практично безпорадним і приреченим хворим. Своє здоров'я він втратив в результаті розвитку невиліковного сифілісу, підхопленого в безтурботні роки молодості в Нью-Йорку. 25 січня 1947 Аль Капоне помер в результаті обширного крововиливу в мозок в Палм-Айленді (штат Флорида, США).

1947 | 01 | СІЧЕНЬ | 25 січня 1947 року. Помер Аль КАПОНЕ.

Аль Капоне - під прикриттям меблевого бізнесу займався бутлегерством, гральним бізнесом і сутенерством. Яскравий представник організованої злочинності США, що зародилася та існуючої там під впливом італійської мафії.

Цікаві факти:

Практично все доросле життя був хворий придбаним сифілісом, і його вродженої формою «нагородив» сина Санні, зачатого всього в 19 років.

На візитній картці Капоне значилося: «Альфонсо Капоне, торговець старовинними меблями».

Капоне приписується більш ніж відома фраза: «Це просто бізнес, нічого особистого!». Отримала широке поширення після роману «Хрещений батько».

У популярній культурі нерідко згадується під прізвиськом «Обличчя зі шрамом».

У червні 2011 року револьвер, що належав Аль Капоне, проданий за 109 тис. 79 доларів. Зброя, яке називається Colt Police Positive, було використано злочинцем під час відомої бійні в День святого Валентина в Чикаго в 1929 році.

25 січня 1947 року. Помер Аль КАПОНЕ.