Білл УІЛСОН
/Вільям/ /Bill (William Griffith) WILSON/
(26.11.1895 - 1971),
американський бізнесмен, один із засновників товариства «Анонімні алкоголіки».

Коли алкоголь здавалося повністю зруйнував його життя, Білл в 1935 році зумів разом з таким же бідолахою Робертом СМІТОМ знайти вихід з безнадійного положення, поклавши в основу створеної ними організації принцип: порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих.

Незважаючи на всю фантастичність, це спрацювало й виявилося діючим. Загубило ж Уілсона непомірне паління.

Білл Вільям Гріффіт Уілсон народився 26-го листопада 1895-го року у Вермонті. Коли йому виповнилося десять років, матуся залишила сім'ю і відправилася в населення займатися вивченням нетрадиційну медицину. У цей час батька Білла практично не бувало вдома - він стабільно роз'їжджав по ділових відрядженнях. Фактично кинуті батьками, Білл і його сестра перебували під сумнівним наглядом бабусі і діда. Незважаючи на складність становища, Уілсон подавав надії - він виявився талановитим, незалежно навчався грі на скрипці, займався різьбою по дереву, активно займався спортом. У 1917-му році Білл пішов в армію, де вперше спробував алкоголь. У 1918-му році Уілсон одружився, а через деякий час пішов на фронт, де його алкогольна залежність тільки усталилася. Білл повернувся з фронту закінченим алкоголіком. Згодом алкоголізм став на заваді всьому - Уілсон не зумів завершити ВУЗ, був змушений кинути пристойну роботу, завжди сварився з дружиною. Після ще деякого часу Уілсон почав ґрунтовно хворіти.

У листопаді 1934-го року Білл зустрівся з одним із колишніх товаришів по чарці - Еббі Течер - і тоді ж вирішив докорінно змінити власне існування. Еббі розповів, що не п'є вже протягом декількох тижнів і - щасливий. Вільям був здивований, поставився до розповіді друга скептично, і все ж зважився на зміни. Тоді ж він в остаточний раз опинився в лікарні. Після і до кінця своїх днів - Уілсон більше ні разу не вжив алкоголь. Білл Уілсон кинув пити, але не палити. 24-го січня 1971-го року він помер від емфіземи легенів і надзвичайно важкої пневмонії.

1971 | 01 | СІЧЕНЬ | 24 січня 1971 року. Помер Білл УІЛСОН.

Товариство Анонімних Алкоголіків (засновником якого є Уілсон) врятувало - і рятує по цей день - величезне число людей. Суть програми дуже проста - алкоголіки здатні допомогти один одному. «Горе у нас було спільне, тому всі наші розмови велися тільки мовою серця», - був відвертим згодом Білл у своїй знаменитій книзі про те, як «зав'язати», за написання якої всівся відразу ж після того, як ідея створення товариства анонімних алкоголіків обрела реальних обрисів. Це сталося в 1935 році. Будинок на Клінтон-стріт, де жили Уїлсони, став меккою для алкоголіків. «Мене звуть Білл Уілсон, і я алкоголік» - такими словами господар і засновник товариства незмінно зустрічав гостей. Одночасно він писав книгу. Перед публічними читаннями він спочатку зачитував главу дружині, а потім відсилав своєму другу Бобу Сміту, який до цього часу вже кинув пити, для подальшого редагування. Книга і нове товариство називалися однаково – «Анонімні алкоголіки».

Цікаві факти про АА:

У 1937 році Джон Рокфеллер-молодший пожертвував «Анонімні алкоголіки» $ 5 тис. - він співчував питущим. Частина цих грошей пішла на видання книг «Анонімні алкоголіки» і «12 кроків», інша частина - на розширення філій.

У березні 1941 року газета Saturday Evening Post опублікувала статтю про АА. У товариство відразу посипалися тисячі листів і прохань про членство як від алкоголіків, так і від їхніх родичів.

У листопаді 1951 АА була присуджена премія Американської асоціації громадянського здоров'я.

В червні 1953р вийшла в світ друга настільна книга алкоголіків – «12 кроків та 12 традицій». Її теж написав Уілсон.

Груп АА в світі більше, ніж яких би то не було інших об'єднань. АА набули такої популярністі, що досить скоро з'явилися й інші «аноніми» - анонімні наркомани, анонімні гравці, анонімні жертви насильства (і ще кілька різновидів груп ). Всі вони адаптували дві головні книги АА для власних потреб, що свідчить про те, що технологія «зав'язування», описана Уілсоном, носить універсальний характер.

1971 | 01 | СІЧЕНЬ | 24 січня 1971 року. Помер Білл УІЛСОН.