Вінстон ЧЕРЧІЛЛЬ
/Winston Spencer CHURCHILL/
(30.11.1874 - 1965),
англійський політик, прем'єр-міністр (1940-45, 1951-55), лауреат Нобелівської премії по літературі (1953), визнаний за результатами численних опитувань в англійських ЗМІ Людиною Сторіччя й разом із ШЕКСПІРОМ, НЬЮТОНОМ і ДАРВІНОМ очолив список самих великих англійців минулого тисячоріччя.

Вінстон Леонард Спенсер Черчілль народився 30 листопада 1874 в дворянській сім'ї герцогів Мальборо, в родовому маєтку Палаці Бленхейм (Великобританія). У 8 років хлопчика відправили в підготовчу школу Сент-Джордж. Але незабаром перевели в школу сестер Томсон в Брайтоні. Навчаючись в «армійському класі», Черчілль захопився фехтуванням і став чемпіоном школи. У 1893 році Уїнстон з третьої спроби вступив в одне з найпрестижніших військових училищ - Королівське військове училище в Сендхерсті. Закінчив училище Черчілль у званні молодшого лейтенанта і почав служити в королівському гусарському полку. У 1896 році військовим кореспондентом Daily Graphic він їде на Кубу. Тут з'явилася його знаменита пристрасть до кубинських сигар. Після цього ще кілька разів їздив в «гарячі точки» репортером і навіть побував у полоні.

У 1900 році починається політична кар'єра Черчілля, він став членом парламенту від Ланкашира. Через 4 роки переміг у виборах в Палату Громад від партії лібералів. У 1908 році Черчілль очолив раду з внутрішньої торгівлі та внутрішніх справ держави, а через кілька років у Першій світовій війні - британський флот. Одночасно Черчілль створює військово-повітряні сили Великобританії. Ще ряд реформ Черчілль проводить вже після війни, будучи держсекретарем з військових справ. З початком Другої світової його знову призначають лордом адміралтейства. А після відставки Чемберлена Черчілль стає прем'єр-міністром. Черчілль досить прохолодно ставився до політики СРСР і підтримував НАТО. Цікаво, що саме йому належить крилата фраза «залізна завіса». У 1953 році королева Єлизавета II подарувала Черчиллю членство в рицарському ордені Підв'язки, що дало йому право на титул «сер», а в 1955 році він відійшов від великої політики, проживши в спокої десять років, хоча деякий час ще відвідував парламент. 24 січня 1965 найвеличнішої людини сторіччя не стало. Вінстон Черчілль був похований в рідному графстві Оксфордшир.

24 січня 1965 року. Помер Вінстон ЧЕРЧІЛЛЬ.

Він увійшов в історію Великобританії як найяскравіший англійський політик 20 століття, який перебував при владі протягом правління шести монархів - починаючи з королеви Вікторії і до її праправнучки Єлизавети II. Всі його життєві досягнення важко перерахувати - він у всьому був талановитий і успішний. За свій внесок у літературу Вінстон Черчілль отримав Нобелівську премію, а за політичні досягнення став почесним громадянином США. Він встиг взяти участь в боях в Судані, був присутній при випробуваннях атомної бомби, що стала головною загрозою післявоєнного світу. Зі своїми незмінними казанком, тростиною і сигарою, Черчілль був прекрасним дипломатом, художником і навіть садівником в своєму саду в Чартвеллі. Його картини періодично виставлялися в Королівській Академії, а в 1958 там пройшла особиста виставка робіт сера Вінстона Черчілля. За даними опитування, проведеного в 2002 році компанією BBC, його вважають найвидатнішим британцем в історії.

Цитати У.Черчілля:

«Не у віці справа, а в культурі спілкування і рівні інтелектуального розвитку».

«Якщо вбити вбивцю, кількість вбивць не зміниться».

«Зроблене тобою до тебе ж і повернеться».

«Дурний той чоловік, який ніколи не змінює своєї думки».

«Ніколи не здавайтеся - ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ні у великому, ні в малому, ні у великому, ні в дрібному, ніколи не здавайтеся, якщо це не суперечить честі і здоровому глузду. Ніколи не піддавайтеся силі, ніколи не піддавайтеся очевидно переважаючій силі вашого супротивника».

1965 | 01 | СІЧЕНЬ | 24 січня 1965 року. Помер Уінстон ЧЕРЧІЛЛЬ.