Сальвадор ДАЛІ
/Salvador DALI/
(11.5.1904 - 1989),
іспанський художник-сюрреаліст. 11 травня 1904 народився хлопчик, якому судилося стати в майбутньому одним з найбільших геніїв епохи сюрреалізму. Звали його Сальвадор Феліпе Хасінто Далі. Дитинство Далі пройшло в Каталонії, на північному сході Іспанії. Малювати став з юності. В 1924-26 навчається в Мадридської академії Сан-Фернандо, захоплюється ідеями анархізму, цікавиться сучасними французькими майстрами, насамперед символістами, а потім фовістами, кубістами і футуристами, працює в їх манері. Пропагує в Каталонії концепції нового мистецтва, пише перші маніфести і теоретичні есе. Одночасно вивчає живопис старих майстрів; його роботи, виконані в манері «магічної матеріальність», навіяні враженнями від картин Сурбарана і Вермера Делфтского. В 1928 переїжджає в Париж, в 1929 зустрічає свою майбутню дружину - Гала (Галина Дьяконова), що стала постійною моделлю його картин. Дали зближується з сюрреалістичної групою А. Бретона. Бере участь у створенні фільму «Андалузький пес», що викликає завдяки монтажу асоціації, повні гротескного абсурду. Звертаючись до сфери підсвідомого, цікавлячись еротикою, нездійсненими бажаннями, грою уяви, Далі прагне об'єктивувати бачення (метод «параної»), дати тотальний опис божевілля.

У нав'язливо ілюзійній манері, покликаній переконати глядача в реальності маревного світу, Далі з незвичайно витонченою фантазією поєднує об'єкти абсолютно різнорідні, зіштовхує їх один з одним в протиприродних ситуаціях. Незабаром Далі свариться з Бретоном, пориває з паризьким угрупованням сюрреалістів, оголосивши себе справжнім представником цього руху. У 1940 їде до США. Серед відомих картин цього часу – «Сон, викликаний польотом бджоли навколо граната, за секунду до пробудження» - своєрідна ілюстрація до фрейдизму. В 1948 році Далі повертається до Іспанії. В останні роки Далі часто звертається до фотографії. Він читає лекції, випускає книги, присвячені собі і своєму мистецтву, в яких нестримно вихваляє свій талант. Серце Сальвадора Далі зупинилося 23 січня 1989. Його тіло забальзамували, як він просив, і протягом тижня він лежав у своєму музеї у Фігерасі. Тисячі людей приїжджали, що б попрощається з великим генієм. Сальвадора Далі поховали в центрі його музею під ні чим не позначеною плитою.

23 січня 1989 року. Помер Сальвадор ДАЛІ.

Самопроголошений геній, Далі був, звичайно, дуже талановитим, різнобічним художником, чудовим креслярем. Його винахідливість, широка уява зробили велике враження на культуру. Тим не менш, меркантилізм, заохочення шахрайства по всьому світу, фальшиві печатки Далі призвели до того, що його прозвали шарлатаном.

Цікаві факти про Сальвадора Далі:

Логотип для знаменитої карамельки «Чупа-Чупс» розроблений Далі. Емблема-ромашка дійшла до наших днів з невеликими змінами. Новаторством творця логотипу було і те, що він розташовувався на «верхівці» льодяника. Сальвадор з дитинства зберіг пристрасть до солодкого. Тому замість гонорару він запросив у керівників фірми доставляти йому щодня по коробці льодяників.

На честь Сальвадора Далі названий кратер на Меркурії.

Полотно «Сталість пам'яті» Далі написав під враженням від ейнштейнівської теорії відносності.

Сальвадор одного разу відправив телеграму румунському лідерові Ніколасу Чаушеску, в ній він на словах підтримував комуніста, але між рядків була видна їдка іронія. Однак, її не помітили, і телеграму опублікували в газеті.

Приїхавши в Нью-Йорк в 1934 році, в якості аксесуару він ніс у руках батон хліба довжиною 2 метри, а відвідуючи виставку сюрреалістичного творчості в Лондоні одягнувся в костюм водолаза.

Сальвадору Далі в дитинстві подобалася кров, а коників він боявся до божевілля.

Саме Сальвадор Далі винайшов штучні нігті, які так сьогодні користуються попитом.

1989 | 01 | СІЧЕНЬ | 23 січня 1989 року. Помер Сальвадор ДАЛІ.