Едвард МУНК
/Edvard MUNCH/
(12.12.1863 - 1944),
норвезький живописець і графік.

Народився в Льотене в південній Норвегії 12 грудня 1863, виріс в Осло. Його батько, військовий лікар, був глибоко віруючою людиною. Коли майбутній художник був ще дитиною, його мати і старша сестра померли від сухот. Хвороба, страждання, смерть - теми, до яких Мунк постійно повертався протягом свого творчого шляху, - були знайомі йому з раннього дитинства. У віці 17 років Мунк вступив до Королівської школу малювання. Сюжети, почерпнуті художником в цьому середовищі, пізніше з'явилися в його серії «Фриз життя». За задумом автора, кожна картина цього циклу повинна була зображувати безпорадність людини перед байдужими силами життя, любові і смерті.

У 1889 Мунк поїхав до Парижа, де познайомився з новими напрямками в живописі - постімпресіонізмом і зароджуваним модерном. У 1892 художник брав участь у великій виставці в Берліні, але його картини були зустрінуті вороже. У Німеччині Мунк опанував техніку офорта, в Парижі експериментував з літографією і гравюрою на дереві, в якій широко використовував характерний для Гогена прийом підкреслення фактури дерева. У гравюрі та літографії Мунк втілював ті ж сюжети, що і в живописі, але з набагато більшою енергією, силою і оригінальністю. Його гравюри - мабуть, найвище досягнення майстра. У 1908, досягнувши широкої популярності і популярності в Норвегії, Мунк пережив сильне емоційне потрясіння, викликане алкоголізмом і гіркими сварками з друзями. Провівши вісім місяців в санаторії поблизу Копенгагена, він повернувся до Норвегії і оселився в передмісті Осло. Продаж гравюр і великі замовлення на монументальну декорацію громадських будівель забезпечили Мунку стабільний дохід. Він продовжував писати картини на теми, розроблені ще в молодості, і більш спокійні пейзажі аж до смерті 23 січня 1944 в ЕНЕМО, поблизу Осло.

1944 | 01 | СІЧЕНЬ | 23 січня 1944 року. Помер Едвард МУНК.

Тема, яка стала центральною у творчості Мунка - взаємини чоловіка і жінки. Жінка в його роботах постає в різних іпостасях: як ідеалізований образ дівчини, як персоніфікація еротичного жіночого начала або як ясновидиця, владна мати-смерть. Творчість Мунка різноманітна за темами та жанрами. Художник писав портрети, пейзажі, побутові сцени і картини зі складним символістським підтекстом, створював графічні твори. Майстер насамперед прагнув передати через живопис свій внутрішній стан - хворобливу напруженість, постійний страх перед смертю, що приводили його до тяжких нападів депресії.

Цитати:

«У своєму мистецтві я спробував пояснити собі життя і її сенс. Я також спробував допомогти іншим роз'яснити своє життя».

«Потрібно припинити писати в'яжучих жінок і читаючих чоловіків. Я буду писати людей дихаючих, які відчувають, що люблять і страждають. Люди повинні перейматися святістю цього і знімати перед картинами капелюхи, як у церкві».

«Природа не тільки все, що видно оку, вона також включає в себе внутрішню фотографію душі».

«З моменту мого народження, ангели тривоги, неспокою і смерті були завжди поруч ...»

«Часто я прокидався вночі, оглядав кімнату і запитував себе: «Чи не в пеклі я?».

23 січня 1944 року. Помер Едвард МУНК.