СТЕНДАЛЬ
/Анрі Марі БЕЙЛЬ/ /STENDHAL (Marie Henri BEYLE)/
(1783 - 23.3.1842),
французький письменник.

Письменник народився в Греноблі 23 січня 1783 року, в сім'ї нотаріуса, був свідком і учасником Французької буржуазної революції, наполеонівських воєн. Хоча юнак серйозно захоплювався мистецтвом і літературою, проте мріяв стати математиком і збирався поступити в Політехнічну школу. Історичні події змінили його плани, привели молоду людину в армію Наполеона. Перші книги молодого автора були присвячені музиці та живопису. Пізніше він звертається до художньої прози. Стендаль досліджує звичаї суспільства. Підзаголовок його роману «Червоне і чорне» - «Хроніка XIX століття» - відображає прагнення автора створити багатогранний образ епохи, а не тільки описати окремі характери.

У 1806 році повернувся в армію в якості інтенданта наполеонівських військ. Перебуваючи на службі в цій якості до 1814, побував в багатьох країнах Європи, був свідком Бородінського бою і втечі французів з Росії. У 1814 виїхав до Італії, де подружився з Байроном. З 1821 року жив у Парижі, співпрацюючи з французькими та англійськими опозиційними видавництвами. У 1830 році став французьким консулом в Трієсті, потім в місті Чівітавеккіа, де провів останнє десятиліття свого життя. Помер Стендаль 23 березня 1842 в Парижі.

23 січня 1783 року. Народився СТЕНДАЛЬ.

Стендаль – класик французької літератури, що поклав початок реалістичному психологізму і виразив у своїй творчості героїчний дух, вивільнений епохою Великої французької революції і наполеонівських воєн. Своє творче кредо Стендаль сформулював таким чином: «Застосувати прийоми математики до людського серця і покласти в основу творчого методу і мови почуттів. У цьому - все мистецтво». Його перу належать романи «Арманс», «Червоне і чорне», «Пармська обитель», новели, серед яких особливо відома «Ваніна Ваніні», книги про музикантів і живописців, трактат «Про любов» та багато іншого.

Цитати Стендаля:

«Не любити, отримавши від неба душу, створену для кохання, значить позбавити себе і свого ближнього великого щастя».

«Одна з відмінних рис генія полягає в тому, щоб не мислити по шаблону натовпу».

«Людська воля все може подолати».

«Ревнощі можуть подобатися жінкам, що володіють гордістю, як новий вид доказу їхньої влади».

«Для юнака в двадцять років думка про широкий світ і про те, як він здивує цей світ, переважає все інше».

«Чистота душі, відсутність будь-яких злостивих почуттів, безперечно, сприяють збереженню молодості».

«Кокетлива дівчина, що рано почала закохуватися, звикає до любовних хвилювань, і, коли настає пора справжньої пристрасті, для неї вже немає принадності новизни».

1783 | 01 | СІЧЕНЬ | 23 січня 1783 року. Народився СТЕНДАЛЬ.