Андре Марі АМПЕР
/Andre-Marie AMPERE/
(1775 - 10.6.1836),
французький учений.

Андре-Марі Ампер народився 22 січня 1775 у французькому місті Ліоні. Його батько Жан-Жак Ампер зі своїми братами торгував ліонськими шовками. Мати Жанна Сарсе була дочкою успішного торговця. Дитинство вченого пройшло в невеликому сімейному маєтку Полем в околицях Ліона. Хлопчик отримав домашню освіту. Дуже швидко він навчився читання, письма та математики. До 14 років здатний Андре-Марі не тільки прочитав 28 товстих томів французької «Енциклопедії», а й представив у Ліонську академію свої перші роботи з математики. Ця наука цікавила його більше за всіх інших дисциплін.

Після смерті батька, страченого за співчуття заколотникам під час Великої французької буржуазної революції, Ампер був змушений шукати засоби до існування. Спершу був репетитором в Політехнічній школі в Парижі, потім займав кафедру фізики в Бурке, а з 1805 року - кафедру математики в паризькій Політехнічній школі. У 1799 році Ампер одружився на Катрін Каррон. Незабаром у них народився син, названий на честь свого дідуся - Жан-Жаком. У майбутньому він стане відомим філологом, істориком французької літератури. Ампер помер 10 червня 1836 від запалення легенів в Марселі.

1775 | 01 | СІЧЕНЬ | 22 січня 1775 року. Народився Андре Марі АМПЕР.

Французький вчений Ампер в історії науки відомий, головним чином, як основоположник електродинаміки. Між тим, він був універсальним вченим, який мав заслуги і в галузі математики, хімії, біології, і навіть в лінгвістиці і філософії. Це був блискучий розум, що вражав своїми енциклопедичними знаннями всіх, хто близько його знав. На його честь якого названа одна з основних електричних величин - одиниця сили струму - ампер. Ампер - автор самого терміна «електродинаміка» як найменування вчення про електрику і магнетизм, один з основоположників цього вчення. Член Паризької академії наук, Лондонського і Единбурзького королівських товариств, іноземний член багатьох академій, в тому числі Петербурзької і ряду інших наукових установ.

Курйозні випадки з життя:

Якось один з колег жартома поставив на ніс Андре-Марі окуляри. Раптово світ навколо Ампера перетворився. Він став виразніше розрізняти навколишні предмети. Великий учений навіть не підозрював, що у нього короткозорість. Згодом сам Ампер жартома називав саме це своїм найбільшим відкриттям.

Одного разу відомий фізик і математик Ампер йшов по вулиці і вираховував щось в голові. Раптом він побачив перед собою чорну дошку, таку ж, як в аудиторії. Зрадівши, він підбіг до неї, дістав шматочок крейди, який завжди мав при собі, і почав писати формули. Дошка, однак, зрушила з місця. Ампер, не усвідомлюючи того, що робить, пішов за нею. Дошка набирала швидкість. Ампер побіг. Отямився він тільки тоді, коли почув нестримний сміх перехожих. Аж тепер учений зауважив, що дошка, на якій він писав формули - це задня стінка чорної карети.

Одного разу Ампер, йдучи зі своєї квартири, написав крейдою у себе на дверях: Ампер буде вдома тільки ввечері. Але повернувся додому ще вдень. Прочитав напис на своїх дверях і пішов назад, так як забув, що він сам і є Ампер.

22 січня 1775 року. Народився Андре Марі АМПЕР.