Володимир Ілліч ЛЕНІН
/УЛЬЯНОВ/
(22.4.1870 - 1924),
вождь світового пролетаріату.

Володимир Ілліч народився 22 квітня 1870 в місті Симбірськ (нині Ульяновськ), в сім'ї інспектора народних училищ. Дитинство майбутнього революціонера пройшло в Симбірську. Там же він навчався в гімназії, директором якої був Ф. М. Керенський. Після закінчення гімназії з золотою медаллю, Ленін вступив до Казанського університету на юридичний факультет, де він провчився недовго і був виключений із-за регулярного сприяння нелегальному студентському руху «Народна воля». У травні 1887 був страчений його старший брат Олександр з причини участі в народній змові з метою замаху на життя імператора. Це стало великою трагедією в сім'ї Ульянових. У 1888 році Ленін повертається до Казані і приєднується до марксистів. Він всерйоз захоплюється соціал-демократичними і політ-економічними питаннями. В результаті в 1897 році його на 3 роки відправляють на заслання в Єнисейску область. Саме під час цього заслання він написав велику частину своїх робіт. У 1898 році він реєструє шлюб зі своєю цивільною дружиною Н. К. Крупської для того, щоб вона могла піти за ним на заслання.

На початку XX століття Ленін став посилено працювати над створенням нового суспільства шляхом соціалістичної революції. У період проведення революції сам організатор знаходиться у Швейцарії, а багато учасник заарештовані. В результаті керівництво партією переходить до Леніна. Незважаючи на те, що спроби повстання не раз припинялися, Ленін продовжує писати нові праці та організовувати антиурядову революцію. Незабаром він стає головою Ради Народних Комісарів, засновує Червону Армію і Третій Комуністичний Інтернаціонал. Метою Леніна було створення нової економічної політики, спрямованої на зростання народного господарства та освіта соціалістичної держави. Помер Ленін 21 січня 1924 в садибі Горки в результаті різкого погіршення здоров'я. Через два дні тіло вождя було перевезено до Москви і встановлено в Колонному залі. 27 січня труну з забальзамованим тілом Леніна був поміщений в Мавзолей на Червоній Площі, де зберігається і нині.

1924 | 01 | СІЧЕНЬ | 21 січня 1924 року. Помер Володимир Ілліч ЛЕНІН.

З 1917 року і аж до своєї смерті Ленін займається реформуванням країни відповідно до соціал-демократичних ідеалів:

Укладає мир з Німеччиною, створює Червону армію, яка бере активну участь у громадянській війні 1917-1921 років;

Створює НЕП - нову економічну політику;

Дає цивільні права селянам і робітникам (робітничий клас стає основним у новій політичній системі Росії);

Реформує церкву, прагнучи замінити християнство нової «релігією» - комунізмом.

Після смерті культ його особи ще більше посилився: у містах і селах ставилися пам'ятники Леніну, багато об'єктів перейменовувалися на його честь. Були відкриті бібліотеки імені Леніна, однак не всі його побажання наведені в життя. В.І. Ленін відноситься до особистостей, оцінка діяльності яких варіюється від різкої критики до створення культу. Однак як не ставилися б до нього його сучасники і майбутні покоління, абсолютно очевидно, що, будучи політиком світового масштабу, Ленін своєю ідеологією і діяльністю надав на початку минулого століття колосальний вплив на всесвітню історію, задавши їй подальший вектор розвитку.

21 січня 1924 року. Помер Володимир Ілліч ЛЕНІН.