Джон БРАУНІНГ
/John Moses BROWNING/
(1855 - 26.11.1926),
американський конструктор зброї.

Джон Браунінг народився 21 січня 1855 року в Огдені (штат Юта, США). Його батько в 1852 році відкрив свій власний магазин зброї. Джон з дитинства пішов по стопах свого батька. У віці тринадцяти років він зібрав у його майстерні свою першу рушницю. У 23 роки Джон Браунінг отримав свій перший патент на однозарядну гвинтівку «J. M. Browning Single Shot Rifle »(пізніше вона стала відома під назвою «Вінчестер Модель 1879»). Незабаром помирає батько Джона і залишає кузню і збройовий цех Джону і його братам. Вони відкривають маленьку збройову фабрику-магазин названу «J. M. Browning & Bros.». Фірма займалася ремонтом і переробкою зброї відомих фірм, а також розробкою і виробництвом зброї під своєю торговою маркою. Джон Браунінг в цей період запатентував кілька своїх винаходів, зокрема напівавтоматична рушниця з магазином, розташованим під стовбуром, Аuto 5.

У 1903 році з'являється автоматичний пістолет - «9 мм пістолет Браунінга зразка 1903». Його конструкція виявилася настільки вдалою, що він випускався безперервно протягом 37 років і приніс винахіднику широку популярність. Даний пістолет був запатентований бельгійською збройною компанією, яка щільно співпрацювала з Браунінгом починаючи ще з 1898 року. Пізніше Браунінг також розробляв подібні системи і для американської армії, але з 1902 року жив у Бельгії. Джон Браунінг помер 26 листопада 1926 в Брюсселі (Бельгія) від серцевого нападу. Його тіло було перевезено на батьківщину і поховано там з військовими почестями.

21 січня 1855 року. Народився Джон БРАУНІНГ.

Браунінг був зброярем від Бога, він з рівним успіхом конструював кулемети, гвинтівки і пістолети, багато з яких, будучи модифіковані іншими компаніями, стали легендами у своїй галузі. Багатьом мисливцям знайомі рушниці, як тепер прийнято називати, напівавтомати. Але мало хто знає, що основоположником цих рушниць був американський конструктор Джон Браунінг.

Всього за 71 рік свого життя Джон Браунінг створив 37 моделей нарізної зброї та 18 гладкоствольної, отримав 128 патентів на свої нові винаходи, проте далеко не завжди під його ім'ям. Крім того, Джон Браунінг розробив також і значну кількість різних зразків патронів до стрілецької зброї, більшість з яких, в основному пістолетні, давно стандартизовані і до теперішнього часу знаходяться в масовому виробництві, в тому числі 6,35-мм Браунінг; 7,65-мм Браунінг; 9-мм Браунінг короткий; 9-мм Браунінг довгий.

21 січня 1855 року. Народився Джон БРАУНІНГ.