Головна / Історія в датах / ТЕМАТИКА / ЧОЛОВІКИ

1920 | 01 | СІЧЕНЬ | 20 січня 1920 року. Народився Федеріко ФЕЛЛІНІ.
Федеріко ФЕЛЛІНІ
/Federico FELLINI/
(1920 - 31.10.1993),
італійський кінорежисер.

Федеріко Фелліні народився 20 січня 1920 року в місті Ріміні, Італія, в сім'ї дрібного комерсанта. Досить рано він проявив своє захоплення малюванням. У свій час він просто ходив і пропонував туристам і курортникам свої начерки, пізніше відкрив зі своїм приятелем Демосом Бонніні лавку «Фебо», де виготовлялися портрети і карикатури. У 17 років він несподівано виїхав до Риму. Заробляє на життя різноманітними п'єсками, скетчами для радіо і театру, рекламними текстами і т.п. Починає співпрацювати в дуже популярному тоді гумористичному виданні «Марко Ауреліо». Тоді ж починає писати кіносценарії. Після звільнення Риму американцями Фелліні відкриває крамницю «The Funny Face Shop», де з друзями заробляє на життя малюванням шаржів.

Свою кар'єру в кіно Фелліні починає асистентом і сценаристом у Росселіні («Пайза»). Співпрацює з Латтуада. Його перший «власний» фільм (не рахуючи спільного з Латтуада "Вогні вар'єте") – «Білий шейх», не мав успіху, почасти з вини вкрай непопулярного тоді актора Альберто Сорді. Наступний фільм – «Мамії» (1953), прийнятий публікою і критикою вже набагато краще, але справжнім гучним міжнародним успіхом став фільм «Дорога» (1954). Цей фільм, очевидно не укладається в рамки неореалізму, є безумовним кінематографічним шедевром і сьогодні. Він отримав Срібного Лева у Венеції, Оскара за кращий іноземний фільм і масу інших премій. Федеріко Фелліні і його дружина Джульєтта Мазіна (головна героїня фільму) отримали світову популярність.

Починаючи з фільму «Солодке життя» складається на все життя дружба і співпраця з актором Марчелло Мастроянні. Мастроянні ідеально підходить для автобіографічної режисерської манери Фелліні. Блискучий приклад - роль Мастроянні в «Восьми з половиною». Останні фільми режисера не були широко прийняті. Його дорікали в повторенні самого себе, в втомі. Але як всякий автор він знімав, не озираючись на критику. І зараз можна сказати, що і ці останні фільми - спадщина того «великого» кінематографічного стилю, який найімовірніше безповоротно пішов саме з Федеріко Фелліні - 31 жовтня 1993 року.

Фелліні зумів поєднати в собі рідкісні якості - будучи безумовно режисером вищого класу, творцем "авторського" кіно, завжди далеким від публіки і комерції інтелектуалом і естетом, він постійно викликає до себе любов і захоплення саме цієї самої публіки. Поряд з найвищою оцінкою професіоналів. Всі твори режисера залишають враження невимушеного і гармонійного з'єднання, здавалося б, несумісних начал: тяжкості - і легкості, скутості - і польоту, побутової реальності і крилатої фантазії. Зрозуміти і пояснити це єдність протилежностей - значить проникнути в таємницю Фелліні.

Фільмографія:

1950 Вогні вар'єте / Luci del Varietà

1952 Білий шейх / Lo Sceicco Bianco

1953 Мамії / I Vitelloni

1953 Кохання у місті / L'Amore in Città

1954 Дорога / La Strada

1955 Шахраї / Il bidone

1957 Ночі Кабірії / Le Notti di Cabiria

1960 Солодке життя / La Dolce Vita

1962 Бокаччо-70 / Boccaccio '70

1963 Вісім з половиною / 8½

1965 Джульєтта і духи / Giulietta degli Spiriti

1968 Три кроки в маренні / Histoires Extraordinaires

1969 Щоденник режисера / Block-notes di un regista

1969 Сатирикон Фелліні / Satyricon

1970 Клоуни / I Clowns

1972 Рим Фелліні / Roma

1973 Амаркорд / Amarcord

1976 Казанова Фелліні / Il Casanova di Federico Fellini

1979 Репетиція оркестру / Prova d'Orchestra

1980 Місто жінок / La Citta 'delle Donne

1983 І корабель пливе ... / E la Nave Va

1986 Джинджер і Фред / Ginger E Fred

1987 Інтерв'ю / Intervista

1990 Голос Місяця / La Voce della Luna

Категорії:

ЧОЛОВІКИ, ІТАЛІЯ (Ватикан, Візантія, Римська імперія), XX століття, СІЧЕНЬ (народились), КІНОФІЛЬМИ, мультфільми, режисери, кінокритики, кіноіндустрія

Схожі теми:

20 січня, італійський режисер, Режисер, 1920, кінорежисер, ФЕЛЛІНІ, Федеріко ФЕЛЛІНІ, січень 1920

Розкажіть друзям:

comments powered by HyperComments

Пошук по сайту


Реклама