Поль СЕЗАНН
/Paul CEZANNE/
(1839 - 22.10.1906),
французький художник.

Поль Сезанн народився 19 січня 1839 у Франції, в місті Екс-ан-Прованс, в заможній буржуазній сім'ї. Навчався в коледжі Бурбон, де познайомився з Емілем Золя, майбутнім знаменитим письменником. Потім Поль вступив до університету Екса, але пішов з нього, щоб повністю присвятити себе живопису. Незважаючи на те, що його батько не схвалював вчинку сина, тим не менш, він не відмовляв йому в коштах, яких цілком вистачало на життя. Перший період творчості художника (1860-1872) називається бароковим, або романтичним. До цього періоду відносяться роботи «У кімнатах», «Дівчина біля піаніно». Сезанн навчався у Школі витончених мистецтв Екс-ан-Провансу, а потім побував в Парижі, де познайомився з художниками-імпресіоністами Піссарро, Ренуар, Моне і Сіслея. Настав другий період у творчості Сезанна - імпресіоністський. Участь у кількох імпресіоністських виставках стали для Сезанна невдалими, і він став шукати свою власну манеру живопису. У цьому йому допоміг Каміль Пісарро, який виявився непоганим педагогом. До цього періоду відноситься натюрморт «Букет квітів у блакитний вазі».

Вершиною майстерності художника стали картини, написані ним в 1879-1888 роках, в так званий конструктивний період. Це «П'єро і Арлекін», «Фрукти». Наступний період прийнято називати синтетичним (1888-1899). Сезанн створює знамениті сюжетні, портретні і пейзажні полотна («Купальщики», «Дама в блакитному») та натюрморти («Натюрморт з драпіруванням»). З 1900 року Сезанн пише спонтанні картини, тобто без заздалегідь придуманої композиції. В цей же час до нього приходить визнання, він виставляє свої картини на Всесвітній виставці в Парижі. Поль Сезанн помер 22 жовтня 1906 в рідному місті Екс-ан-Провансі, після тривалої хвороби.

19 січня 1839 року. Народився Поль СЕЗАНН.

Художня спадщина Сезанна становить більше 800 робіт маслом, не рахуючи акварелей та інших творів. Ніхто не може підрахувати кількості робіт, знищених, як недосконалі, самим художником за роки свого довгого творчого шляху. У паризькому осінньому Салоні 1904 цілий зал був відведений для демонстрації картин Сезанна. Ця виставка стала першим дійсним успіхом, більше того - тріумфом художника. Вплив Сезанна на подальший напрям розвитку мистецтва, в основному кубізму, колосальний. Його теорії породили нову школу естетичного критицизму, особливо в Англії. Саме цей факт вивищує Поля Сезанна над іншими французькими майстрами того часу. Колекція його картин представлена в Луврі, музеї «Метрополітен», музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку, музеї «Фонд Барнса» міста Меріон.

Цитати Поля Сезана:

«Я працюю дуже повільно, природа видається мені дуже складною, і потрібно безперервно вдосконалюватися, треба вміти бачити натуру і вірно відчувати, і ще треба висловлюватися з благородством і силою».

«Височина задуму показує нам душу художника».

«Про висоту розуму можна судити по тому, наскільки своєрідні його задуми».

«Душу не пишуть, пишуть тіло, і коли тіло написано добре, чорт забирай, то душа, якщо вона є, буде світитися і виявлятися у всьому».

«Мистецтво, в якому немає емоцій, в основі своїй не мистецтво».

1839 | 01 | СІЧЕНЬ | 19 січня 1839 року. Народився Поль СЕЗАНН.