Джозеф ГЛІДДЕН
/Joseph Farwell GLIDDEN/
(1813 - 9.10.1906),
американський фермер, що придумав і першим запатентував колючий дріт. Завдяки його винаходу почалося освоєння скотарями просторів американського Заходу, а сам Глідден став одним із самих багатих людей країни.

Джозеф Фаруелл Глідден (Joseph Farwell Glidden) був уродженцем невеликого штату Нью-Гемпшир. Народженого 18 січня 1813 в містечку Чарльстоун малюка на наступний рік батьки відвезли з собою в штат Нью-Йорк. Хлопець трудився на батьківській фермі і працював учителем. У 1837 році він одружився на Кларіссі Фостер, з якою нажив двох синів. У 1842 році разом зі своїм братом він перебрався на Середній Захід США, в містечко Буена-Віста, в штаті Іллінойс, де у своєї кузини придбав 600 акрів землі під майбутню ферму. Його дружина в 1843 році народила дівчинку, але померла від пологової гарячки. Сини померли від епідемії. І в 1851 році Джозеф одружився на Люсінде Уорн , яка на наступний рік народила дівчинку. У 1852 році Гліддена обрали шерифом.

18 січня 1813 року. Народився Джозеф ГЛІДДЕН.

27 жовтня 1873 року Джозеф подав заявку на патент на колючий дріт, надавши йому того вигляду, в якому він використовується і сьогодні. Патент був виданий 24 листопада 1874. За допомогою дроту фермери обгороджували свої ділянки, що не дозволяло йти їх худобі, як і вторгатися на їхні наділи чужим стадам. Це винахід допоміг розвитку пасовищного скотарства на Великих рівнинах і фактично стало першопричиною кінця ери ковбоїв. Це виявилося досить прибутковою справою: тільки в 1875 році чоловік племінниці Гліддена в знаменитому «ковбойському» штаті Техас продав колючого дроту на суму, що перевищує 1 млн. доларів.

Історія створення «колючки»:

До речі, існує легенда, що нібито в якийсь момент у дружини Джозефа Люсінди почали пропадати шпильки, якими вона користувалася для зачіски. Так, спочатку в крадіжці запідозрили їхню дочку, але та слізно клялась, що до пропажі шпильок відношення не має. А тим часом заколки все пропадали, і в один з днів пара злощасних шпильок випала з кишені сорочки Джозефа, яку Люсінда саме збиралася випрати. Так і відкрилася правда - Глідден зізнався, що намагається винайти щось корисне, для чого йому потрібно тренуватися з дамськими шпильками.

1813 | 01 | СІЧЕНЬ | 18 січня 1813 року. Народився Джозеф ГЛІДДЕН.