Костянтин Сергійович СТАНІСЛАВСЬКИЙ
/АЛЕКСЄЄВ/
(1863 - 7.8.1938),
видатний російський режисер, актор, педагог, народний артист СРСР (1936).

Костянтин Сергійович Станіславський (справжнє прізвище - Алексєєв) народився в 1863 році в Москві, в сім'ї багатого купця-мецената і промисловця Алексєєва, який був родичем Мамонтовим і Третьяковим. Талант Станіславського дістався йому від бабусі-француженки, яка була відомою паризькою актрисой. В 1898 році спільно з Немировичем-Данченко заснував Московський художній театр. На початку 1930-х років Костянтин Сергійович, використовуючи свій авторитет і підтримку Горького, звернувся в уряд, щоб домогтися особливого становища для Художнього театру. Йому пішли назустріч. В січня 1932 року театр отримав назву МХАТ СРСР. У 1933 році Художній театр був оголошений головними підмостками країни. В роботі Станіславському допомагало й те, що він був раз і назавжди щасливо одружений. Його дружиною стала актриса МХАТ, народна артистка РРФСР Марія Петрівна Ліліна. Їхня донька Кіра довгий час була директором меморіального музею, який з 1948 року відкрито в будинку, де жив Станіславський. Костянтин Сергійович помер в Москві 7 серпня 1938, у віці 75 років, від серцевої недостатності, похований на Новодівичому кладовищі.

17 січня 1863 року. Народився Костянтин Сергійович СТАНІСЛАВСЬКИЙ .

На початку 20 століття Станіславський приступає до розробки своєї системи акторської майстерності. Він створив науку про творчість артиста, сформулював закони поведінки актора на сцені. Головне, вважав Станіславський, - це створити на сцені ілюзію живої дійсності. І на сцені немає маленьких ролей, так само як і в житті цінний кожна людина. Також Костянтин Сергійович - автор книг «Робота актора над собою» і «Моє життя в мистецтві», які в пошані в акторів і сьогодні. Вся його діяльність справила величезний вплив на радянську режисерську і акторську школу, сприяла виникненню різних театральних напрямків. Народний артист СРСР Станіславський був нагороджений орденами Леніна і Трудового Червоного Прапора.

В останні роки життя його відносини з іншим засновником Мхату В. И. НЕМИРОВИЧЕМ-ДАНЧЕНКО залишали бажати кращого. Корифеї театру навіть не розмовляли один з одним. Артисти дуже переживали й на одному зі спектаклів почали спробу їх помирити. По закінченні вистави режисерів-засновників урочисто запросили на сцену. Вийшовши із протилежних лаштунків, вони повинні були зустрітися в середині сцени й прилюдно потиснути один одному руки.

Станіславський, будучи вище ростом, дійшов до призначеного місця швидше, а маленький Немирович-Данченко забарився, потім заспішив, спіткнувся й упав на коліна прямо в ноги Костянтинові Сергійовичеві. «Ну це вже навіщо?» - зверхньо спитав Станіславський. Більше спроб примирення не робилося.

17 січня 1863 року. Народився Костянтин Сергійович СТАНІСЛАВСЬКИЙ .