КІМ ЧЕН ІР
(16.02.1944 - 2011),
голова КНДР (1994-2011), Верховний Головнокомандувач Корейської народної армії, генеральний секретар Трудової партії Кореї. Особистість доволі загадкова: виїзджав з країни лише декілька разів (з візитом до Китаю та Росії), голосу його прості корейці не чули, бо не виголошував жодної публічної промови.

За офіційною версією народився в таборі корейських партизанів, біля гори Пекту (Північна Корея). Радянські ж архіви стверджують, що народився Кім Чен Ір в Сибірі, де його батько Кім Ір Сен служив в Червоній Армії. При народженні був записаний як Юрій Ірсенович Кім.

Після смерті батька в 1994 році правління Корейською Народно-Демократичною Республікою перейшло до його рук. Роки правління ним державою відзначилися постійними економічними проблемами та нестачею їжі для населення. Країна повністю залежала від міжнародної підтримки. Але попри негаразди держава мала другу за чисельністю армію в світі. Ядерна програма Північної Кореї дозволяли використовувати цей факт як важіль шантажу світової спільноти.