Вперше в судовій практиці застосовано детектор брехні.

Поліграф - технічний пристрій, що використовується при проведенні інструментальних психофізіологічних досліджень для синхронної реєстрації параметрів дихання, серцево-судинної активності, електричного опору шкіри, а також, за наявності необхідності і можливості, інших фізіологічних параметрів з подальшим представленням результатів реєстрації цих параметрів в аналоговому або цифровому вигляді, призначеному для оцінки достовірності повідомленої інформації.

1935 | 02 | ЛЮТИЙ | 02 лютого  1935 року. Вперше в судовій практиці застосовано детектор брехні.

2 лютого 1935 детектор брехні був вперше застосований на практиці. Він був використаний в США під час процесу над двома злочинцями і його свідчення послужили доказом їх вини. Поліція Вісконсіна заарештувала двох мафіозі. Їх звинувачували у вбивстві шерифа. Докази були очевидні, проте поліції так і не вдалося встановити, хто саме стріляв у вбитого. Без цього прокурор не хотів віддавати справу в суд. Заарештованим було запропоновано пройти тест на детекторі брехні. Упевнені у своїй перевазі над машиною, вони погодилися. Злочинці тест провалили, більше того, суд точно встановив, хто стріляв у шерифа, а хто вів машину, на якій злочинці зникли з місця злочину. Вражені адвокати обвинувачених не стали навіть подавати апеляцію.

Цікаві факти про поліграф:

1. Перший прототип поліграфа («гідросфігмометр») з'явився в 1890 році. Його винайшов співробітник італійської поліції Чезаре Ломброзо. Прилад фіксував кров'яний тиск, за його реакцією криміналіст робив висновки про правдивість піддослідних.

2. Сучасні детектори брехні фіксують понад 50 параметрів: починаючи від кров'яного тиску, тремору (тремтіння м'язів) і частоти дихання, до потовиділення долонь, розширення капілярів, посмикування губ і електричної активності головного мозку.

3. Так як немає єдиної вірної ознаки брехні, за великим рахунком відповідальність за те чи інше тлумачення результатів несе фахівець-поліграфолог. Позначається так званий людський фактор, коли симпатія чи антипатія експерта до піддослідного можуть схилити чашу терезів на одну або іншу сторону!

4. Так як поліграф реєструє психоемоційні реакції людей, будь-яка сильна емоція може «ввести» прилад в оману. Так, відомий факт, коли армійського сержанта звинуватили у вбивстві дружини його сусіда. Пізніше його визнали невинним. Тест на поліграфі він «провалив» тільки тому, що відчував сором через сексуальний потяг до вбитої жінки, коли та ще була жива.

5. Частина людей настільки впевнена в тому, що детектор брехні ніколи не помиляється, що можуть навіть зізнаватися в тому, чого ніколи не робили. Відомий випадок, коли 18-річний Пітер Рейлі визнав себе винним у вбивстві матері після того, як поліграф «викрив» його у брехні. Підозрюваний вирішив, що все забув. Подальше розслідування показало, що він не міг вчинити вбивство, його виправдали.

6. Обдурити детектор брехні цілком можливо. Найбільш відомі фізіологічні прийоми - це покусування кінчика язика або напруга в м'язах, яке можна викликати, натискаючи на підлогу великими пальцями ніг. З ментальних - рахунок у зворотному напрямку, або уявний рахунок овечок.

7. Краще за всіх обманювати поліграф виходить у шпигунів, патологічних брехунів і психопатів. Справа в тому, що мозок людей, які звикли обманювати, легко пристосовується до необхідності брехні. У теж час нормальним людям з домінантною правдивістю, щоб вибудувати завідомо неправдивий ланцюжок подій, потрібен певний час. В результаті їх видає затримка з озвучуванням відповідей. У випадку з психопатами поліграф збивається, так як рівень збудження у піддослідних не змінюється.

02 лютого  1935 року. Вперше в судовій практиці застосовано детектор брехні.