Джон Етерінгтон з Лондона вперше в Англії почав продаж у своєму магазині нового типу головного убору - циліндра

Джон Етерінгтон, лондонський галантерейник вийшов зі свого магазину на Стренд в сутінковий час 15 січня 1797; на ньому був одягнений капелюх власного дизайну. Новий головний убір у вигляді труби на голові капелюшного торговця став для англійців сенсацією. Тодішні газети писали: «Дія капелюха на перехожих було жахливою. Багато жінок побачивши цього дивного предмета позбавлялися почуття, діти кричали ... ». А сам Етерінгтон був заарештований і доставлений до лорд-мера, який за порушення громадського порядку засудив його до штрафу в 500 фунтів стерлінгів. Але незабаром циліндр був «помилуваний», і в 1848 році цей капелюх надягли монархісти, чиновники і навіть поліцейські.

15 січня 1797 року. Джон Етерінгтон з Лондона вперше в Англії почав продаж у своєму магазині циліндрів

Прообразом циліндра була круглий капелюх з високою тулією, що з'явилася в чоловічій моді ще в 15 столітті і що протрималася до 18 століття. Першими циліндр надягли англійські пуритани. Потім, в 1789 році, члени французьких Національних зборів, які прийшло до влади в результаті повалення монархії, теж «засвітилися» в циліндрах. Може, саме тому монархи і недолюблювали цей головний убір. Але далі всіх пішов російський цар Павло I, який взагалі заборонив носіння всіх круглих капелюхів.

Ця прогулянка по лондонській набережній 15 січня 1797 стала датою народження нового напрямку моди. Циліндр з самого початку розглядався як виключно парадний головний убір, який виділяє представників вищого класу. З часом він перетворився в таку ж незамінну деталь вечірнього туалету, як фрак або смокінг. На початку 19 століття циліндр був виключно аристократичною приналежністю, його не прийнято було залишати в передпокою, що створювало певні незручності. Поява в Парижі в 1830-х роках складного циліндра, що має усередині спеціальний механізм, що дозволяв складати капелюх, - вирішило цю проблему. В вітальні модники стали входити, тримаючи його під пахвою в складеному вигляді.

1797 | 01 | СІЧЕНЬ | 15 січня 1797 року. Джон Етерінгтон з Лондона вперше в Англії почав продаж у своєму магазині циліндрів