1926 | 06 | ЧЕРВЕНЬ | 26 червня 1926 року. Народився Йосіро НАКАМАЦУ. Йосіро НАКАМАЦУ
/Есиро/ /Yoshіro NAKAMATSU/
(1926),
президент японського Інституту високих технологій і інновацій.

В 1950 році парубок винайшов гнучкий магнітний диск - пристрій для зберігання інформації. Шість провідних японських компаній відхилили його пропозицію: їм тоді також важко було уявити вигоду такого типу пристрою, як сьогодні звичайному користувачеві персонального комп'ютера здогадатися, що його помічник по потужності й продуктивності перевершує галузевий обчислювальний центр 20-літньої давнини, який займав приміщення, цілком здатне служити кінозалом.

Ліцензію придбала американська фірма ІBM, що незабаром стала диктувати моду на ринку комп'ютерів. Усього на рахунку винахідника більше 3000 патентів, і ЕДІСОН майже втроє поступається в цьому показнику. Американські колеги назвали його одним з п'яти найбільших винахідників в історії людства поряд з АРХІМЕДОМ, Майклом ФАРАДЕЄМ, Марією КЮРІ й Ніколою ТЕСЛА.

В ученому світі вищою нагородою вважається Нобелівська премія, але дуже рідко її вдостоюються розроблювачі технічних нововведень. Ексцентричний японець - не виключення. І все-таки в 2005 році його нагородили альтернативною - Ігнобелівською - премією, що вручається Гарвардським університетом за найбільш марні, якщо не сказати дурні, досягнення людського розуму. Її йому присудили по розділі "Дієтологія" за те, що протягом 35 років) фотографував всі блюда, які їв, сподіваючись розкрити таємницю, які ж продукти поліпшують роботу мозку.

Сміх сміхом, але вчений уже дійшов висновку, що їжа здатна впливати на інтелект через три дні після вживання. Мені здається, набагато простіше довести, що в такі строки інтелект і організм людини в цілому відновлюють свої функції.