1906 | 02 | ЛЮТИЙ | 08 лютого 1906 року. Народився Честер КАРЛСОН. Честер КАРЛСОН
(1906 - 19.9.1968),
американський фізик, винахідник процесу ксерокопіювання.

З 14 років змушений працювати, щоб допомагати батькам-інвалідам, Карлсон зумів паралельно одержати освіту в Каліфорнійському технологічному інституті. Робота у відділі патентів прямо зіштовхнула з його проблемою одержання копій креслень і технічних специфікацій, тому в 1934 році він став розробляти швидкий і зручний метод одержання копій документів.

Багато фірм уже намагалися невдало вирішити це завдання з використанням фотографічних і хімічних процесів, він вибрав як рішення електростатичний метод. Через чотири роки він досяг перших успіхів. Ще через два роки вчений одержав патент на свій винахід, а наступні чотири роки він безуспішно намагався зацікавити хоч кого-небудь у впровадженні свого методу. Більше 20 компаній відхилили його пропозицію, поки в 1944 році один науково-дослідний інститут не зайнявся розробкою придуманого ним методу.

В 1947 році невелика фірма The Haloid Company (пізніше перейменована в Xerox Corporation) придбала права на ксерографію, і через 11 років у продажі з'явився копіювальний апарат, що в усьому світі називають просто ксероксом. Наполегливість ученого була винагорождена, і він став мультимільйонером.