1875 | 06 | ЧЕРВЕНЬ | 21 червня 1875 року. Помер Антоніо САНТА-АНА. Антоніо САНТА-АНА
ЛОПЕС ДЕ САНТА-АНА /Antonіo LOPEZ de SANTA ANA/
(21.2.1794 - 1875),
мексиканський державний і політичний діяч, генерал, президент країни в 1833-35.

Перш ніж стати президентом, він виявив себе в боях з іспанцями, заслужив славу героя, але, ставши називати сам себе Рятівником Батьківщини, з тієї пори проявляв лише самовпевненість, жорстокість і дурість.

Перші два роки свого президентства він не особливо вникав у справи, потім змістив ліберального віце-президента, призупинив дію конституції, розпустив виборні органи й під схвалення консерваторів став правити одноосібно. Саме американські поселенці підняли повстання за незалежність Техаської республіки (нинішній Техас входив тоді до складу мексиканського штату Техас-Коауїла), і він з 4-тисячним загоном пішов провчити їх. Після розправи з 183 захисниками Аламо, нікого з них не залишивши в живих, генерал настільки увірував у свою безкарність, що перестав брати супротивника в розрахунок. Півтора місяця по тому біля Сан-Хасінто його армія, що відпочивала після сієсти, був знищена за 18 хвилин. Санта-Ана тільки вигукнув: "Ворог тут!", підхопився на коня й поскакав. Техас був загублений, а мексиканці змусили генерала забратися із країни й виїхати в США.

Коли в 1838 році на Мексику напала Франція, бравому воякові знову довірили командування. В одному з боїв йому ядром відірвало ногу, яку Санта-Ана наказав поховати в окремому склепі з усіма військовими почестями. Після цього він знову проголосив себе президентом, але в 1844 йому знову довелося покинути батьківщину й перебратися на Кубу.

Ви будете сміятися, але два роки по тому Санта-Ана знову веде вперед мексиканську армію у війні проти США. Президентові Гомесу він обіцяє відмовитися від претензій на владу, американцям - віддати спірні території (і ті його пропускають), але обманює обидві сторони. Знову проголосивши себе президентом, він терпить повне фіаско як воєначальник, програвши всі бої Мексиканської війни. В одній з битв він переодягає свої війська у ворожу уніформу, у результаті чого наступає повний хаос і, як наслідок, провал задуманої операції. Втретє він тікає з країни - цього разу у Венесуелу.

Проходить п'ять років - і Мексикою править колишній диктатор. В 1855 році його не тільки виганяють, але й улаштовують потім суд за обвинуваченням у зраді й конфіскують всі його володіння. Колишньому диктаторові не везе, коли він першим завозить у США чикл - сік рослини саподілла, але помилково намагається використати його для виробництва гуми, а треба було - для виготовлення жувальної гумки. Він стане розводити бійцівських півнів, повернеться на батьківщину і через два роки помре в бідності й забутті.