1891 | 02 | ЛЮТИЙ | 27 лютого 1891 року. Народився Давид САРНОФФ. Давид САРНОФФ
/David SARNOFF/
(1891 - 12.12.1971),
американський піонер радіо- і телемовлення.

Народженому у Мінську Давидові була уготована доля викладача талмуда, але в 1900 році родина емігрувала в Америку. Під час шкільного навчання він допомагав родині, продаючи газети, працюючи кур'єром. В 1906 році Сарнофф став працювати в телеграфній компанії рознощиком телеграм і на перший заробіток купив собі телеграфний апарат. Успішно його освоївши, він незабаром одержав місце оператора в компанії Марконі.

У квітні 1912 року парубок піймав сигнал небезпеки з потопаючого «Титаніка» і протягом трьох діб залишався на зв'язку, одержуючи й передаючи всі новини. Компанія відзначила його заслуги швидким просуванням по службовим сходам. В 1916 році Сарнофф першим запропонував радіомузичний приймач, але пройшло ще кілька років, поки в 1921 році в посаді генерального менеджера Радіокорпорації Америки (RCA) він зміг довести вигоду виробництва радіоприймачів, організувавши сенсаційний радіорепортаж з матчу по боксу між Джеком ДЕМПСІ й Жоржем КАРПАНТЬЄ. У наступні три роки RCA продала радіоприймачів на 80 мільйонів доларів. А Давид в 1926 році створив Національну радіомовну компанію (NBC).

Правильно оцінивши потенціал телебачення, що зароджувалося, в 1928 році він створив експериментальну телестанцію NBC і з величезним успіхом продемонстрував новий засіб віщання на Всесвітньому ярмарку 1939 року в Нью-Йорку. Під час другої світової війни служив консультантом по зв'язку при штабі генерала ЕЙЗЕНХАУЕРА й заслужив звання бригадного генерала.