1844 | 02 | ЛЮТИЙ | 20 лютого 1844 року. Народився Джошуа СЛОКАМ. Джошуа СЛОКАМ
(1844 - 1909/10),
канадський моряк, що першим здійснив одиночне кругосвітнє плавання.

З 12 років він ходив у море з рибалками, потім плавав на торговельних судах. Ставши капітаном, купив невеликий барк і в 1887 році разом із дружиною й двома дітьми відправився зі США в перший комерційний рейс. Біля берегів Бразилії він втратив своє судно й залишився в чужій країні без грошей, корабля й надії повернутися на батьківщину. Але на саморобному каное він зумів разом з родиною вернутися, хоча плисти довелось цілий рік.

Здавалося, зазнавши краху, він тепер осяде на березі й буде працювати теслею на судноверфі. Йому доручили відремонтувати старий шлюп, побудований ще на початку століття. Але простіше було побудувати нове судно, чим возитися зі старою руїною, і тоді судновласник у серцях подарував її Слокаму.

Колишній моряк вирішив відновити корабель, і це йому вдалося! Давши кораблі ім'я Spray («Бриз»), Слокам здивував усіх, вирішивши відправитися в кругосвітнє плавання поодинці. До нього вже зробили одиночний перехід і через Атлантичний, і через Тихий океани, але ніхто не ризикував зробити кругосвітку. У квітні 1895 року він відплив з Бостона до берегів Європи, щоб потім пройти Середземне море й через Суецький канал і Червоне море потрапити в Індійський океан.

Через загрозу нападу піратів від цього плану довелося відмовитися й повернути на захід. Гібралтар — Південна Америка — Самоа — Австралія — Південна Африка — Вест-Індія — такий був шлях відважного мандрівника (до речі, що не умів плавати), коли в липні 1898 року він завершив своє плавання.

В 65-літньому віці Слокам знову пішов поодинці в океан. Більше його ніхто не бачив.