1874 | 02 | ЛЮТИЙ | 17 лютого 1874 року. Помер Ламбер Адольф Жак КЕТЛЕ. Ламбер Адольф Жак КЕТЛЕ
/Lambert Adolphe QUETELET/
(22.2.1796 - 1874),
бельгійський математик, астроном, метеоролог і соціолог, член Бельгійської АН, іноземний член-кореспондент Петербурзької АН.

Самостійно вивчивши математику, він в 23 роки став професором Брюссельського університету, в 1832 році директором заснованої ним Брюссельської астрономічної й метеорологічної обсерваторії, очолював Бельгійську центральну статистичну комісію. В 1853 році Кетле організував у Брюсселі перший Міжнародний статистичний конгрес, а через 20 років став одним з організаторів першої міжнародної наради метеорологів - Конференції по морській метеорології у Відні. Один з основоположників математичної статистики, він застосував її методи для дослідження соціальних і біологічних явищ, а теорію ймовірностей до вивчення явищ громадського життя. Більшості з нас незрозуміло, як це все може бути практично застосовано, але Кетле придумав і так званий індекс маси тіла, з яким знайомі практично всі, кому доводиться боротися із зайвою вагою.

Розділіть свою вагу, певно в кілограмах, на квадрат свого росту в метрах, і ви довідаєтеся свій індекс Кетле. Якщо його значення в межах від 20 до 23,8, у вас немає проблем, нижче - вам може загрожувати дистрофія, вище - вам уже настав час боротися з повнотою, а якщо зашкалює за 30, вам не залишається нічого іншого, як перестати їсти.