1893 | 01 | СІЧЕНЬ | 26 січня 1893 року. Помер Ебнер ДАБЛДЕЙ. Ебнер ДАБЛДЕЙ
/Abner DOUBLEDAY/
(26.6.1819 - 1893),
американський генерал, якому приписували винахід гри в бейсбол. Але як показали сучасні дослідження, у дійсності він не придумав її, а просто ввів у відому ще з кінця XVIII століття забаву правила й перетворив її в спортивне змагання.

По-справжньому Даблдей знаменитий своєю військовою кар'єрою. Закінчивши в 1842 році академію Вест-Пойнт, він брав участь у мексиканській війні, а в 1860 році капітан Даблдей був призначений командиром форту Самтер у Південній Кароліні. 12 квітня 1861 року війська Конфедерації обстріляли форт, і Даблдей наказав відкрити відповідний вогонь. Це були перші постріли громадянської війни в США.

Одержавши чин бригадного генерала, він зі своєю дивізією вирізнився в декількох битвах, а зоряна година генерала наступила в битві під Геттисбергу, коли, прийнявши командування першим корпусом після смерті генерала Джона РЕЙНОЛЬДСА, протягом семи годин стримував переважаючі сили конфедератів. В 1873 році генерал-майор Даблдей пішов у відставку. Поховано генерала на Арлінгтонському цвинтарі у Вашингтоні.