1878 | 01 | СІЧЕНЬ | 25 січня 1878 року. На Батумському рейді вперше в результаті торпедної атаки потоплений турецький сторожовий На Батумському рейді вперше в результаті торпедної атаки потоплений турецький сторожовий пароплав «Інтибах».
Ініціатором бойового застосування торпед на російському флоті був 29-літній Степан Осипович МАКАРОВ. Наприкінці 1877 року ним була почата перша у світовій практиці торпедна атака на турецькі броненосці. За її проведення Макаров був представлений до позачергового присвоєння наступного звання капітана другого рангу, але недоброзичливці потім любили згадувати цей знаменний епізод як приклад незаслужених почестей молодому офіцерові.

У своєму рапорті зі слів безпосередніх учасників атаки Макаров доповів, що ціль була уражена, але виявилося, що шкоду ворожим кораблям не було заподіяно.

Друга торпедна атака пройшла успішно. Пізно ввечері цього дня Макаров на пароплаві «Великий князь Костянтин» під прикриттям туману підійшов до Батуму. О пів на дванадцяту ночі два катери, озброєні саморушними мінами, пішли в атаку. Погода до цього часу прояснилася, і командири катерів могли добре бачити цілі. Був атакований пароплав, що стояв ближче всіх до відкритого моря. З невеликої відстані катер випустив торпеди, які вибухнули одночасно.

На «Костянтині» було гарно видно, як турецький корабель зник під водою. Про Макарова захоплено писали газети, він одержав безліч вітань і поздоровлень. Самою дорогою була телеграма адмірала А. А. ПОПОВА: «Нарешті повний успіх. Дозвольте вважатися не вчителем вашим, а учнем».