1577 | 02 | ЛЮТИЙ | 06 лютого 1577 року. Народилась Беатриче ЧЕНЧІ. Беатриче ЧЕНЧІ
/Beatrice CENCI/
(1577 - 11.9.1599),
дочка багатого й знатного римлянина.

Франческо ЧЕНЧІ, її батько, успадкував величезний стан (дід Франчески був скарбником папи римського ПІЯ V) і відрізнявся дикою й порочною вдачею. Тричі за розпусні справи він потрапляв у в'язницю, але щораз відкуповувався. Востаннє, коли це трапилося, сини благали папу КЛИМЕНТА VIII винести смертний вирок батькові, що безчестив родину. Від першого шлюбу в Ченчі було семеро дітей, яких Франческо ненавидів.

Синів він позбавив підтримки, а дочок постійно бив ціпками. Єдиним його богочестивою справою була будівля церкви на подвір'ї свого замка, що він звів, щоб мати перед очами могили дітей. Старшій дочці все-таки вдалося за допомогою папи вийти заміж і покинути родину.

Тоді Франческо, що женився в другий раз на красуні Лукреції, помістив дружину й молодшу дочку в фортецю Петрелла. Жорстокі катування й насильство змусили жінок шукати шлях до порятунку. Спроба нового звертання до папи не вдалася. Беатріче зуміла залучити на свою сторону колишнього коменданта фортеці Олімпіо й двох братів - Джакомо й Бернардо, з якими склала план убивства батька-нелюда.

9 вересня 1598 року дружина й дочка підмішали в питво Франческо опіум, а Олімпіо з підручним убили його. Тіло викинули з балкона, щоб представити справу як нещасний випадок. Всіх мешканців фортеці двічі заарештовували, але потім відпускали за браком доказів. Після третього арешту їх піддали катуванням. Мачуха й брати у всьому зізналися, але тільки не Беатріче, що не бажала своїми показаннями покрити будинок ганьбою й безчестям.

Лише після побачення з іншими членами родини вона підтвердила їхні слова. Жителі Рима сподівалися, що суд урахує всі обставини й пощадить обвинувачуваних, але Климент VIII затвердив смертний вирок. Лише в день страти було дароване життя малолітньому Бернардо. Все багатство родини Ченчі було конфісковано церквою, і ходили чутки, що саме тому таким суворим був вирок.

Трагічній долі Беатриче присвятили свої твори письменники й поети - СТЕНДАЛЬ, розповідь якого я використав, ШЕЛЛІ, МОРАВІА. В Ермітажі зберігаються полотна італійських майстрів з її портретами, причому перше полотно, по легенді, було написано в той день, коли Беатріче йшла на страту.